Gör rutiner till ritualer

Morgonen är mer än bara början på en ny dag, det är en möjlighet till förnyelse och en chans att skapa en grund för en harmonisk och produktiv dag framför oss. Att omvandla dina morgonrutiner till ritualer kan vara nyckeln till att öppna dörren till ditt inre välbefinnande och sätta tonen för en meningsfull dag. Att ge värde till sysslor ger värde tillbaka.

Att förstå skillnaden mellan en rutin och en ritual är avgörande. En rutin är en upprepande sekvens av handlingar, medan en ritual är en meningsfull och medveten handling som utförs med avsikt och uppmärksamhet. Genom att förvandla dina vanliga morgonrutiner till ritualer införlivar du intention och mening i varje handling. Ritualer ger en känsla av kontroll över dagen. Genom att medvetet välja hur du vill börja dagen tar du kommandot över ditt eget schema och skapar en känsla av personlig kontroll, vilket kan öka självförtroendet och välbefinnandet.

Genom att göra morgonaktiviteterna till meningsfulla ritualer skapar du positiva psykologiska associationer. Dessa positiva associationer kan påverka din inställning och humör under resten av dagen, vilket kan bidra till en mer positiv och produktiv dag. Ritualer kan också förstärka din personliga identitet. Genom att medvetet välja och skapa ritualer som är meningsfulla för dig uttrycker du din personlighet och värderingar, vilket kan stärka din känsla av själv och personlig integritet. Du sätter värde på ditt eget liv.

Engagera barnen genom att göra dem delaktiga i morgonrutinerna. Låt dem vara med och planera vad de vill ha till frukost eller välja kläder för dagen. Detta ger dem en känsla av kontroll och ansvar. För att förvandla dina morgonrutiner till långvariga ritualer krävs kontinuitet och engagemang. Se till att dina ritualer är realistiska och hållbara och varje dag du ägnar dig åt dem kommer att vara ett steg närmare en mer balanserad och meningsfull tillvaro. Integrera affirmationer och positivt tankearbete i dina morgonritualer för att skapa en optimistisk och motiverande start på dagen. Genom att upprepa positiva fraser och visualisera dina mål sätter du tonen för en dag fylld med möjligheter. När barnen ser att du värdesätter morgonen och tackar för dagen i förväg resonerar det väl med barnens förmåga till nyfikenhet.

I morse tappade jag en tekula på golvet. Perfekt små handrullade tepärlor som någon suttit och rullat för hand, kanske för sin egen överlevnad.

Jag tappade den och tänkte faktiskt strunta i den och ta en ny. Min son tittade på mig, han hade hejdat sig från att bre smör på sin smörgås och undrade nu hur jag skulle göra. Med skam såhär i efterhand kan jag säga att hade han inte uppmärksammat mig på skeendet skulle jag ta en ny tekula. Jag har ju så många. Vilken käftsmäll det kändes som. I en tid och i ett rum jag inte kan se men ibland känna, kände jag. Närvaron och värdet.

Mina tankar gick inte alls till händerna som rullat dessa små välsmakande pärlor förrän detta hände och då kände jag allt på en gång. Jag plockade upp pärlan, visade den för sonen som log gillande och frågade mig vad det var. Jag berättade och han återvände nöjt till sin morgonsmörgås.

Jag blåste bort eventuellt osynligt damm och la ner den i min kopp där den fick samsas med de andra pärlorna som vuxit på samma ställe, i samma jord och transporterats ända fram till denna tekopp och stund av njutande. Tack. Jag är tacksam för denna kopp av lugn och ro för att stilla mina sinnen denna morgon.

Då började jag fundera på det här med rutiner och hur okänsliga vi är när vi utför dom. Om vi kunde skapa några ritualer av våra rutiner kan vi kanske bli lite mer närvarande och känna lite mer tacksamhet.

Tack för att du läser mina inlägg!

/Carola Lind

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *