Barfotaskor är inte magi och det är inte barfotaskorna självt som kommer att ge dig starka funktionella fötter.
Att välja att återta form, funktion och styrka i sina fötter för att man har förstått att fötternas hälsa påverkar precis hela kroppen, däri ligger det magiska. Det är inställningen till din kropp, dina kroppsdelar och hur du bemöter din egen funktion som är det magiska.
Att gå barfota på sommaren är en sak och håller du inte med, de där första stegen på grus och singel varje sommar som är så smärtsamma, när man tänker på hur man som barn sprang runt helt obehindrat är ändå det vi minns när någon pratar om att gå barfota hela året.
Att gå barfota året runt behöver idag inte innebära exakt det. Lika lite som barfotaskor innebär att du inte kan ha strumpor i dina skor.
Barfotaskor innebär skor med passform som möjliggör fotens naturliga funktion. Där foten varken kläms, trängs, formas eller knips eller undanhålls naturliga funktionella möjligheter. Där fotens, vadens och hela kropens muskler inte hindras. Där fotens muskler, styrka, koordination och balans kan användas så naturligt som möjligt. Så som du är skapt att användas.
Den största farhågan för många när de överväger att börja använda barfotaskor och återställa sina fötters naturliga funktion är ofta rädslan för skador eller smärta. Eftersom fötterna har anpassat sig till traditionella skor under lång tid, kan de vara försvagade och mindre flexibla än vad de naturligt är tänkta att vara.
Många är oroliga att övergången till barfotaskor som innebär en drastisk förändring i fotens biomekanik, ska orsaka smärta i fötterna, vaderna eller till och med knäna och ryggen. Eftersom fotens muskler och senor inte har behövt arbeta lika mycket eller på fel sätt i traditionella skor, kan de initialt kännas överansträngda, vilket kan vara obekvämt och skrämmande.
Personer kan vara oroliga för att barfotaskor, med sina tunna sulor och brist på dämpning, ökar risken för skador som stressfrakturer, överbelastning eller hälsporre. Rädslan är att fötterna, som har blivit vana vid skydd och stöd från vanliga skor, inte ska kunna hantera trycket och stöten från marken.
En annan vanlig oro är att barfotaskor inte erbjuder tillräckligt med skydd på ojämna eller hårda underlag. Många är vana vid att förlita sig på den stabilitet och dämpning som traditionella skor erbjuder och kan känna sig osäkra på hur deras fötter kommer att reagera på att direkt känna underlaget.
Rädslan för att övergången kommer att ta lång tid och kräva mycket anpassning är också en farhåga. Många kan vara ovilliga att gå igenom en långsam process av återanpassning, särskilt om de är aktiva och beroende av sina dagliga träningsrutiner. Att tillfälligt behöva sänka träningsintensiteten eller ändra sin gång kan kännas som en avskräckande utmaning.
Eftersom barfotaskor förändrar gångmönstret och kan kräva att man lär om hur man går eller springer, kan vissa känna sig osäkra på hur detta kommer att påverka dem på lång sikt. Rädslan för att göra något “fel” och eventuellt försämra sin hälsa eller prestation kan vara avskräckande.
Det är helt naturligt att uppleva viss ömhet när du börjar använda barfotaskor eftersom du aktiverar muskler som kanske har varit inaktiva i många år. Det är en del av anpassningsprocessen och är ett tecken på att dina fötter och underben bygger upp styrka. Nyckeln är att börja långsamt och lyssna på kroppen. Börja med kortare promenader och öka successivt längden och intensiteten över tid. Detta minimerar obehag och gör att fötterna kan anpassa sig i en kontrollerad takt.
Skador är en vanlig oro, men genom att göra en gradvis övergång kan du minimera riskerna. Barfotaskor kräver att du bygger upp styrka och rörlighet i fotens muskler, senor och leder, och detta tar tid.
Börja med korta, lågintensiva aktiviteter (promenader eller lättare träning). Anpassa tjockleken på sulan efter aktivitet.
Ge dina fötter tid att vänja sig vid den nya belastningen.
Överväg att göra fotövningar som stärker fotens muskler och tränar rörligheten. När fötterna har anpassat sig till den nya belastningen kommer de faktiskt att bli starkare och mer motståndskraftiga mot skador.
En vanlig farhåga är bristen på dämpning eller skydd från vassa stenar och ojämna ytor. Det är sant att barfotaskor har tunnare sulor, men med tiden blir fötterna bättre på att uppfatta och anpassa sig till underlaget. Detta förbättrar din balans och kroppens naturliga stötdämpning. Om du känner dig osäker i början, välj mjukare eller plattare ytor för dina första promenader. Du kan också välja en modell av barfotaskor med något tjockare sula för att gradvis vänja fötterna vid mer utmanande underlag.
Ja, övergången till barfotaskor är en process, men det är en investering i din långsiktiga fot- och kroppshälsa. Precis som med all träning krävs det tid att bygga styrka och anpassa sig, men resultatet är ofta en mer funktionell och hälsosam kropp.
Var tålmodig och tillåt fötterna den tid de behöver för att anpassa sig.
Växla mellan traditionella skor och barfotaskor i början, för att undvika överbelastning.
Upplev förändringen som en långsiktig förbättring av din kropp och hållning, inte som en tillfällig justering.
Försök gå längre perioder barfota, kanske me breda flipflops under sommartid då det är lättare att ge fötterna frihet.
Gå helt barfota på varierade underlag i varierat väder, utöka tiden succesivt. Att ändra sitt gångmönster kan kännas ovant, men kroppen är anpassningsbar och går snart tillbaka till sitt naturliga sätt att röra sig. När du använder barfotaskor kommer du gradvis att börja använda dina fötter och ben mer effektivt. En viktig del är att fokusera på att ta kortare, mjukare steg istället för långa, tunga kliv.
Mät dina fötter! Just nu, ställ dig på två A4 papper. Rita med penna runt dina båda fötter. Mät bredd och längd. Fortsätt att mäta så ser du efter hand hur dina fötter breddas och blir mer funktionella.
Mät inte bara en fot. Mät båda. Se skillnaderna. Kompenserar du med en fot? Viker sig tårna olika på båda fötterna? Hur ändras detta över tid? Dessutom behöver du mätningarna när du ska beställa barfotaskor.