Vad är hälsa egentligen och vad kan vi förvänta oss av de som jobbar med att hjälpa oss med vår och våra djurs hälsa?
Vad förväntar du dig som kund, av den som behandlar och balanserar ditt djur?
Vad har du själv för ansvar i förebyggandet och upprätthållandet av ditt djurs hälsa?
Som terapeut har jag en uppsjö av olika hästägares tankar och frågor kring det här med att förebygga och att hålla hästen funktionell efter en balansering, detta skapar verkligen många och bra frågor för vi har ändå ett gemensamt intresse och det är att jag ska slippa komma tillbaka till hästen som terapeut.
Mitt huvudintresse är att aldrig mer behöva se hästen, i alla fall som en häst att hjälpa mer än i förebyggande syfte eller som ridinstruktör.
* Hur ofta ska hästen behandlas?
– En omöjlig fråga att ha ett svar på. Hur många gånger vill du behandla hästen? Av vilken anledning vill du behandla din häst?
Jag ser helst att den inte behöver behandling alls. Min målsättning är att du ska kunna rida hästen till balans och att ni som ekipage ska finna en funktionell väg och gemensam träningsmetod som bygger er båda för hälsa och funktionalitet.
Många gånger är det sunt att besikta och balansera hästen i förebyggande syfte, i alla fall vart halvår. Då har man lite uppsikt över vad som sker i er träning, men det hjälper er inte särskilt mycket.
Sen finns det dom som använder sina hästar till träning och tävling regelbundet, här finns det all anledning att besikta hästen oftare, i alla fall minst en gång i månaden.
Hästen är en idrottare och ska hanteras därefter. Det finns all anledning att håll reda på hästens balans ofta och regelbundet. Om du tittar på en människa som idrottar ser du att den personen får behandlingar varje vecka, minst. Varför skulle hästen nöja sig med mindre egentligen och varför skulle du som ägare, tränare, ryttare, vilja sitta på en häst som inte är helt ok?
Hur bygger det för en framtida hållbar idrottare?
Jag anser att själva träningen ska vara huvudsaken för hästen. En perfekt balans menar jag, är när du rider hästen så den blir hållbar och funktionell. På så sätt behöver jag bara komma en gång varannan månad och stämma av, balansera lite grann och hjälpa er med mindre detaljer.
Detta är dock en utopi på många håll eftersom träningen sliter mer än den bygger pga: icke-funktionella träningsmetoder som tyvärr hyllas och är godkända att använda. Nu menar jag inte ens extrema metoder utan helt vanlig ridning vi ser överallt.
Icke-funktionell ridning är den vanligaste sorten och främjar på intet sätt någon långlivad idrottshäst.
* Vad ska jag göra efter behandlingen?
Så hur gör man då, för att bibehålla hästen jämn och skapa bättre förutsättningar för en rak och jämn häst i framtiden?
Oavsett disciplin finns det en möjlighet att rida hästen funktionellt. Funktionellt innebär att träna hästen efter dennes förmåga för att bygga den för funktion. Detta kräver kunskap och medveten träning inom hästens fysik, biomekanik och ryttarens påverkan på hästens rörelsemönster. Det är tyvärr så att många följer en uppbyggnadstrappa, ryttare som instruktörer, utan att ha någon större insyn om de funktionella bitarna som egentligen utgör grunden för ett hållbart ekipage.
Med funktionell träning borgar vi för väl investerade träningstimmar då funktionell ridning alltid skapar långsiktiga händelsekedjor av balans och god funktion utifrån alla individers individuella behov.
En sak är av högsta vikt. Vid minsta frågeställning gällande hästens hälsa är det alltid veterinär som ska utreda den först. När detta är avklarat och veterinären ger tumme upp för att övrigt kan komma in och hjälpa till, då är det ok att öppna dörren för annat. Många hästägare underlåter tyvärr sin häst att genomgå adekvat vård och experimenterar istället på egen hand en längre tid. Detta ger ingen funktionell, hållbar häst för framtiden. Det är inte ens lagligt.
Sadeln ska passa, ja. Om inte sadeln passar fungerar inte hästens muskulatur och ryttarens position kan på intet vis inverka funktionellt. Här ser jag 8/10 hästar som bär en sadel som inte passar.
Hovarna ska vara korrekt vårdade. Oavsett om det är en skodd eller barhovad häst ska verkningen vara korrekt och skorna sitta rätt. Här ser jag 9/10 hästar med felverkade hovar. Hovar är som vi vet den viktigaste delen för hästens hälsa och det är därför ganska skrämmande att se så många hästar med felverkade hovar.
Bettet ska passa hästen. De flesta bett skadar mer än de gör nytta. Huvudlagen likaså. Nosremmar som dras åt och upphissade bett. Vet ni att en hårt spänd nosrem hindrar bakhovarnas rörelse framåt?
Bara det skulle väl få alla att dra av den, kasta den och aldrig skaffa en sådan igen. 9/10 hästar jag möter för första gången har bett och huvudlag som gör mer skada än nytta.
Ryttarens konstitution och hälsa. Här ser jag 7/10 ryttare jag möter som har problem med kroppen men som sitter upp och rider ändå.
Det är lika viktigt för dig som ryttare som för hästen med adekvat egenvård och funktionell träning. Skyll inte på hästen när du själv ser ut som en ostbåge och inte ens kan hålla jämnt tryck i stigbyglarna.
Alla komponenter och byggstenar i ett ekipage ska fungera. Den fysiska delen, den mentala delen, den känslomässiga delen och den miljöfaktoriska delen. Hos båda individer som ska smälta samman till en individ som ett ekipage i en funktionell form.
Detta kommer inte gratis men behöver inte betyda att det ska kosta en massa pengar heller. Först och främst kostar det tid och intresse för de olika delarnas beskaffenhet. Dels behöver ryttaren lära sig avancerad händelseanalys och förstå hästens rörelseprinciper och hur ryttaren faktiskt påverkar hästen.
Varken sadel, träns, bett eller underlag är av vikt sålänge ryttaren inte är intresserad av sin egen hälsa, sin egen kroppsmedvetenhet, sin egen funktionella status eller sitt eget humör.
Det är lätt matematik att räkna ut vad du behöver göra får att nå de mål du satt upp. Vare sig det är med din hälsa, hästens hälsa, ridningen eller träningen.
Var är du idag? Vart vill du hän? Vad behövs då göras?
Hälsa är att sköta om alla delar som påverkar en individ och leda dessa delar i en positiv konstruktiv riktning. Inte utesluta någon del och framförallt inte skylla på en enskild del. Allt hänger samman och allt påverkar resultatet.
Din hälsa är ett resultat av dina val. Din häst och hur den fungerar eller hur du fungerar med den är resultatet av dina val.
Vad betyder hälsa för dig?
/Carola Lind